Merhaba,Psikiyatriye dair kategorisinde psikiyatri hemşireliğinin alt dallarını incelemeye başlayalım..Konumuz Klp hemşireliği...Aslında hastayı bütüncül olarak ele almak için hep olmasını ve faaliyetlerine devam etmesini istediğimiz hemşire grubudur..
Klp hemşiresi genel olarak ne yapmaya çalışır?
Klp hemşiresi olmak için istenilen şartlar nelerdir?
Klp hemşireliğin tarihsel gelişimi nasıldır?
Klp hemşiresinin çalışma ve uygulama alanları nelerdir?
Klp hemşiresinin amaç,işlev ve rolleri nelerdir?
İnsanı anlamak ve ona yardım edebilmek için bireyi bütün bileşenleri ile ele almak gerekmektedir.Birçok hastalığa müdahale ederken fiziksel hastalığa bağlı olarak gelişen psikolojik sorunları gözardı ediyoruz.İşte tam da bu noktada fiziksel tedavi ile ruhsal tedaviyi entegre etmeye çalışan Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi devreye giriyor.
Klp hemşiresi genel olarak ne yapmaya çalışır?
Klp hemşiresi hastaların kendilerinde var olan potansiyellerini görmelerini sağlayarak problem çözme becerisi geliştirir.Hasta ve ailenin hastalığın yıkıcı belirtileri ile başa çıkmalarına rehberlik eder.bu amaçla hastanın tedavi sürecini,kullanılan ilaçları ve yan etkileri takip eder ki oluşabilecek sorunları önceden tanımlar ve hastanın sağlık düzeyini iyileştirmeyi hedefler.Bir yandan klinikte çalışan hemşirelere öneriler geliştirir .Ayrıca birimler arası yaşanacak krizleri engeller.
Klp hemşiresi olmak için şartlar nelerdir? Öncelikle ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği alanında uzman olmak gerekir yani yüksek lisans yapma şartı vardır ayrıca psikiyatri kliniğinde deneyimli olmaya ek olarak hastanenin genel kliniklerinde(dahiliye,cerrahi,onkoloji vs) iki yıl deneyimli olma şartı gerekmektedir.
Klp hemşireliğinin tarihsel süreci nasıldır?
1960 lardan sonra bir bilimsel disiplin ve servis olarak gelişmiştir.20. yüzyılın başlarında klinik anlamda gündeme gelmiştir.İlk olarak ABD de Klp hemşireliği temelleri kurulmuştur.
1980'li yıllarda Yale Üniversitesi Hemşirelik Okulu'nda Psikiyatrik Liyezon Hemşireliği alanında yüksek lisans programı başlatılmıştır.Ülkemizde ise 1994 yılı itibariyle çeşitli illerimizde Klp servisleri kurulmuştur.
Klp hemşiresinin çalışma ve uygulama alanları nelerdir?
Klp alanında hizmet veren hemşireler genel olarak tek başına değil grup olarak çalışırlarUygulama alanları primer korumadan,müdahale ve rehabilitasyona kadar uzanır.
Genel olarak Klp'nin uygulama alanları;
Tıbbi servislerde hasta başı
Klp polikliniği ve ayaktan tedavi birimlerinde izleme
Tıbbi psikiyatrik liyezon yataklı serviste tedavi ve izlemedir.
Özellikli olarak,
Cerrahi klinikleri,Jinekoloji kliniği,Pediyatri kliniği,Acil birim,Huzur evleri,Halk sağlığı birimleri,Rehabilitasyon merkezleri,Hekimlerin özel muayenehaneleri,Evde bakım hizmetleri yer almaktadır.
Klp hemşiresinin amaç,işlev ve rolleri nelerdir?
Amaçları,
Ek tanı oluşmasını önlemek ve tedavi sürecini hızlandırmak.
Hasta bireylerin psikososyal uyumunu uyum sağlamalarını kolaylaştırmak.
Hastanın baş etme becerilerini arttırmak.
Hastanın ailesine psikososyal destek sağlamak.
Sağlık çalışanlarının profesyonel gelişimini yükseltmek
Yüksek risk taşıyan grupları belirlemek.
Krizler için danışmanlık sağlamak.
Hastalığın hasta üzerindeki emosyonel etkilerini azaltmak.
İşlevleri,
Bakım,denetim,konsültan işlevleri mevcuttur.Bakım işlevinde hastayı tanır.Gerekli girişimler için danışmanlık yapar.Hasta ve ailesi ile görüşmeler yapar. Konsültan işlevinde hastanın durumu hakkında hemşireler ile görüşür ve hemşirelerinde hastaya yaklaşımını değerlendirir.Denetim işlevinde hasta davranışlarını altında yatan sebebi araştırır ve durumu hep kontrol eder.
Rolleri,
Klp hemşiresinin rolleri 4 temel ana unsurdan oluşmaktadır.
Klinik,Yönetim-idari,Araştırma,Eğitim
Klinik rollerini bahsettiğimiz amaçlara yönelik yapmaya çalışır.Yönetim rolünde gerektiğinde komiteler oluşturur sağlıkla ilgili her değişimde rol alırlar.Hastaların intihar riskine şiddet olasılığına yönelik yasal ve etik birçok sorunu ele alırlar.Araştırma rolünde güncel gelişmeleri takip eder.Araştırmalar yaparak literatüre katkı sağlar.Eğitim rolünde alanıyla ilgili verilmesi gereken eğitimleri planlar,düzenler ve uygular.
Evet bu özel hemşirelik birimini detaylıca işlemiş olduk yeni bir konuda buluşmak üzere..
Sağlıkla kalın..
Klp hemşiresi kimlere sadece isim olarak hitap eder?
Kaynakça paylaşırsan sevinirim eline sağlık