top of page

Psikiyatri Biriminde Hemşire Olmak

Merhaba, biliyorsunuz ki psikiyatri hemşireliğinde yüksek lisans yapıyorum. Covid nedeniyle bazı dönemler geçici görevlendirmeler ile farklı alanlarda çalışmaya gitsem de az çok psikiyatri servisinde devamlılığım oldu. Psikiyatri de hemşirelik noktasında neler yapıyorsunuz? Korkmuyor musunuz? Serviste bir gününüz nasıl geçiyor? gibi soruları sıklıkla sizlerden alıyorum. Psikiyatri hemşireliği görev yetki ve sorumluluklarını bir başka yazı da detaylıca ele alalım diyorum. Bu yazıda size daha çok psikiyatri biriminde olmanın bendeki yansımalarını size aktaracağım...

Psikiyatri birimlerinde çalışmaya yönelik tereddütlerde ilk sırada olan konu tehlike klişesidir.

Psikiyatrik hastalığı olan bireyler genel normlardan uzak davranışlar sergileyebilir fakat bu farklılıklar şiddet anlamına gelmez. İlk karşılaşılan garip bir olay deneyimi ya da davranış izleminin yarattığı belirsizlik aslında korkutur veya kaygıya neden olur. Aslında bu hastalara hemşirelik yaklaşımlarını bilerek bir yaklaşım sergilendiğinde kaygı ve korkunun azaldığı gerçeği ortaya çıkmaktadır.

Psikiyatride çalışırken, üstesinden gelinmesi gereken durumlar ve çözüm önerilerini psikiyatri hemşireliği sertifika konuları kitabında tablo şeklinde sayfa:8'de ele almışlar;

-Ruhsal bozukluklarla ilgili klişeleri fark ederek, korku ve anksiyetinizin kaynaklarını açıklaştırın.

-Yetersiz performans gösterme ve kendi ruhsal stabiliteniz ile ilgili endişeleri fark edin.

-Eylem odaklı olun.

-Hastanın güçlü yönlerine odaklanın.

-Öncelikli hemşirelik tanı ve girişimlerini belirleyin.

-Ya hep ya hiç yerine, biraz fazla biraz az gibi düşünün.

Hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak, hastalıkların belirtini anlamak aslında bu kişilerden korkulacak kişiler olmadıklarını aksine yardıma ihtiyaç duyan, savunmasız, hassas insanlar oldukları gerçeğini ortaya çıkarmaktadır.

Psikiyatri de güvenli ve terapötik ortam oluşturmak esastır. Psikiyatride çalışacak hemşirelerin etkin dinleme, empati kurabilme, kendini açabilme, geri bildirimlere açık olma, bu alanı istekle gerçekleştirme amacı gibi beceri ve azime sahip olması gerekmektedir.

Hayatı yorumlamak, insanlarda görünenin arkasındaki o esas hikayeyi anlamaya çalışmak aslında psikiyatri hemşireliği..

Psikiyatri hemşireliğinde bir gün nasıl geçiyor?

Psikiyatri birimlerinde genelde hasta yatışları uzun süreler içerir buna bağlı olarak genelde en az iki veya üç hafta aynı hastaları takip edersiniz yani her sabah işe geldiğinizde sürekli değişen hastalar yoktur karşınızda. Sabah vizite gelelim hastaları nöbetçi arkadaştan teslim alırsınız bunu hasta odasına tek tek girerek hastanın o gün neler yaptığı, duygu durumu, göz teması, katılımı, öz bakımı, uykusu, beslenmesi, ilaç uyumu gibi bazı belli konularda birbirinize iletmeniz gereken şeyleri iletirsiniz ardından günaydın toplantısı gerçekleştirilir bu toplantıyı hemşireler direkt kendileri yönetebilir bu konuyu daha detaylı ilerde ele alabiliriz isterseniz sonra hastaların genel vital bulgu takipleri yapılır ve kayıt altına alınır. Hastaların tedavi için ilaçları hazırlanır. Eğer birimde aktivite imkanı varsa hastalarla birlikte aktiviteler yapılır. Yemek öncesi diyabet hastalarına glikoz değer takibi yapılır. Yemek vaktinde yemeklerini yeme takipleri yapılır. Her hasta gün içinde uyumlu mu duygu durumu nasıl diğer hastalarla iletişim halinde mi gibi gibi hastalığına özel hemşirelik gözlemleri yapılır. Etkili görüşmeler yapılır hastalarla bunu doktorlar da sizde gerçekleştirebilirsiniz. En önemli yapılan takiplerden biri ise ilaç içme takibidir çünkü çoğu hastada içgörü kavramı yoktur. İlaçlarını düzenli kullanması psikiyatride elzemdir. Hemşire gözlem notları kısmı diğer hemşire gözlemlere göre farklıdır genel olarak hastanın gün içi gözlemleriniz hemşire gözlem notu şeklinde kayıt altına alınır ve önemli fark ettiğiniz noktalar ekip ile paylaşılır. Gece ise uyku takibi yapılır her hastanın uykusunu alması bizim için önemlidir diyebilirim. Kısaca genel hatlarla yaptıklarımızı size aktarmaya çalıştım umarım faydalı ve bilgilendirici olmuştur. Bir sonraki yazı da görüşmek üzere :)






1.800 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page