top of page

1Kitap 1Film 1Şiir 1Dizi

Güncelleme tarihi: 5 Kas 2020

1Kitap

Palto



Palto, Rus yazar Nikolay Vasilyeviç Gogol'un ilk olarak 1842 yılında yayımlanmış olan uzun öyküsüdür.Fyodor Dostoyevski de Gogol'un eserini "Hepimiz Gogol'un paltosundan çıktık." diyerek yüceltmiştir.54 sayfalık bir öyküdür.Kitapta başkahramanımız Akakiy Akakiyeviç'in başından geçenler anlatılıyor. Akakiy Akakiyeviç, bir devlet memurudur. Sabahtan akşama kadar küçük masasında resmi belgeleri kopya ediyordur ve bu küçük adamın hiç kimseye bir zararı dokunmamaktadır. Çalıştığı devlet dairesindeki diğer devlet memurları onunla uğraşmaya, dalga geçip duruyorlardır fakat o kimseye aldırmadan akşama kadar şevkle belgeleri kopya etmektir. Kimsesi yoktur, kıt kanaat geçinmektedir fakat mutludur.Rusya da kış ayları soğuk geçer ama bu kara kış için bizim memurun sadece sabahlık kadar incelmiş eski bir paltosu vardır..


1Film

Slumdog Mıllıonaıre



Dünyanın en yoksul insanlarının yaşadığı Hindistan'da geçen bir "milyonerlik" öyküsü anlatılıyor filmde.Jamal, fakir ve öksüz ancak idealist bir çocuktur. En büyük düşü, Hindistan'ın en ünlü bilgi yarışması programına katılmak ve büyük para ödülünü kazanmaktır. Bu hayalinin gerçekleşmesi arefesinde farklı olaylar yaşamını dönüştürmeye başlayacaktır. Jamal, büyük ödüle ulaşacağı son soruya bir şekilde gelmiştir. Tam da bu an programın süresi dolar ve son soru gelecek haftaki programa kalır. İlginç bir şekilde başarılı olan Jamal’in bu imkansız görünen başarısı herkesin dikkatini çeker ve genç adam hile yapmış olabileceği gerekçesiyle tutuklanır. Sorgu gecesinde soruları nasıl yanıtladığını tek tek anlatan genç adamın sırrı yavaş yavaş aydınlanır. Slumdog Millionaire, Hindistan’ın dünya sinemasında verdiği en ses getiren örneklerinden biri. En İyi Yabancı Film kategorisinde Oscar’ı kazanan yapıt, televizyonun insanlık üzerinde kurduğu büyülü hakimiyeti yansıtan filmlerden biri. (beyazperde.com)


1Şiir

Bu şiirin bestelenmiş versiyonu vardır,dinlemenizi kesinlikle tavsiye ederim...


Hançerin Sapı


Haksızlık etme Diyorum kendime; Onurlandırıldın da, Kınandın da sen. Kendini kül dolu Bir küpe gömdün. Tersyüz ettin Sevgini eskidikçe.


Güzel günler yaşadın. Çiçeklerin oldu, Bir evin örneğin; Güneş gören, Dağlara dönük balkonu. İşte bu yüzden Ağlarım ben Kestaneler çatlarken.


Sabahın buğusu Gözlerimi yaşartıyor, Boynuma dolanıyor Akşam zinciri. Dağlardır beni avutan. Söyleyin bana Gözünüzü kırpmadan; Sizce dönek midir zaman?


Eşkıyalar dağları Anlayamazlar. Çünkü suçtur onları Dağlara çıkartan. Darasıdır suç oysa Yaşadığımız dünyanın. Dağlar sizi Pekmez ile kararım.


‘Öyle yaralıyım ki; Ölmem ben artık.’ Ölmem ya kanarım, Kanarım seve seve. Haksızlık etmem Suya ekmeğe Hiç bir anahtar Dönmese de kilidimde.


Bekliyorum kaç zamandır; Uykusuzum, sabırsızım. Başımı acıtıyor Geceleri yastığım. Dilim kurumuş Bir su yatağı, Katı sözcüklerle Dolu tozlu ağzım.


Bakıyorum eski Fotoğraflara. Hafız Burhan dinliyorum Taş plaklardan. Bir pencere çarpıyor Viran yüreğimde, Sıvalar dökülüyor Pervazından.


Dörtnal giden Ürkek bir attan Düşüyorum de sanki, Takılı kalıyor Ayağım üzengiye. Sürükleniyorum Sırtüstü Çalılar, dikenler içinde.


Mevsim kışa dönüyor, Hızar sesleri geliyor Dört bir yandan. Odun taşıyor Yorgun kamyonlar. Kuşlar da gitti. Çiçekler gelecek bahara Tohum saçıyor.


Ey benim umudumu Bölük bölük Eden hızarlar, Bu yıl da Kalıcıyım burda Verilmiş sözüm var. Bensiz yapamaz Lapa olur pirinç kar.


Elimden tutmuş Sevecen gençliğim, Buzdan bir yolda Düşe kalka Yürümeyi öğretiyor Yeniden bana. Geçmiş deyince Sen geliyorsun aklıma.


Sahi sen yaşadın mı; Var mıydın acaba? Yaşadık mı seninle Aynı zaman parçasında? Ama ellerin aklımda. İri gözlerin, Sıcaklığın geceler boyu Ve aklığın aklımda.


Senin ağzın tarçın kokardı, Benimki karanfil. Birbirine karışırdı Soluklarımız. Tek başınayız şimdi ikimiz. Bende karanfil, Sende tarçın kokusu Yapayalnız, kimsesiz.


Ben seni yalansız Bahar gibi sevdim. Sevgi adınaydı Milis beraberliğimiz. Sabahtan akşama Günü tarar örerdik Ve kedileri İkimizde çok severdik.


İkimiz de yıldız düşkünü; Bakmaya doyamazdık Gökyüzüne. Koynunda terli ferman Bir atlı geçerdi Samanyolundan, Kimsenin göremediği Kibrit çakımı bir an.


Hiç unutmam; Adına sikke bastırırdı Aşk o zaman. Yani ay doğardı Tepelerin ardından. Güzel günlerimiz oldu, Gecelerimiz İpek ve kılabtan.


Omuzunda uzun saplı Eğri tırpan Ot biçmeye gidiyor Avurtları çökük Bir gölge adam. Karalar giyinmiş, Ölüm simgesi gibi Geçiyor sokaktan.


Kulaklarım uğulduyor, Yapılar eğiliyor, Çinko damlar Daraltıyor gökyüzünü Alaca bir bulut Geliyor üstüme Yuvarlana yuvarlana Kurşundan bir köpekle.


Haksızlık etme Diyorum kendime. Kılavuzun oldu rüzgar, Su gibi dostun. Eğer dumanlıysa Kavruk dağlar; Bil ki gülün ahı, Hançerin sapı var.


Ey benim umudumu Bölük bölük Eden hızarlar, Oluklu hançer, Güle narh koyanlar; Şahmaranın başı için Payınıza düşen ne? Bir gün sorarlar.


Metin Altıok


1Dizi

Netflix-Bodyguard



Dizi Netflix de 6 bölüm şeklinde bulunmaktadır.Bodyguard isminden de anlaşılacağı üzere özel bir korumanın hikayesini anlatıyor.David Budd başarılı bir korumadır.Gözlem yeteneği sayesinde bir trendeki sıkıntıları anlayan David bombanın patlatılmasını engeller ve David Budd olaydaki ün ve başarısından dolayı İç İşleri Bakanının özel koruması olarak atanır. Julia Montague savaş yanlısı ve radikal karalarla alan, yasalar çıkartmak isteyen bir bakandır. David ise Afganistan’da savaş döneminde asker olarak görev almış, arkadaşlarını kaybettiği ve oradaki gördüğü şeylerden dolayı bir savaş karşıtıdır. David ve Julia arasındaki gerilim artarken bir yandan da İç İşleri Bakanının istediği yasa tasarıları sonucunda halkla arasında sürtüşmeler yaşanır. (noluyo.tv)

122 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

3 Göz 3 Kulak

Yazı: Blog2_Post
bottom of page