top of page

1Kitap 1Film 1Şiir 1Dizi

Merhaba, sosyal kategorisi nisan ayı önerilerim..

1Kitap

Reşat Nuri Güntekin-Acımak



Reşat Nuri Güntekin,1928 yılında yayımlanan bu eserinde; çalışkan, başarılı ancak zaaf gösterenlere acımasız olan Zehra öğretmen ile babası Mürşit'in bakış açılarından dramatik yaşamöykülerini aktarıyor. Yazar, cumhuriyet öncesinde yeni mezun, idealist genç bir mülkiyelinin iş ve sosyal yaşamdaki çatışmalarını ve uyumsuz ilişkilerini anlatırken, dönemin memuriyet yaşamına, köhne yapısına ait önemli ipuçları da veriyor. Şehirden kasabalara sürüklenirken, ardında birer birer ilkelerini de bırakan genç adam, hatalı bir evlilikle korkunç bir sona doğru sürükleniyor. Acı ve sefalet dolu ortamdan bir tesadüfle sadece kızı Zehra'yı kurtarabiliyor. Acımak; aile içi ilişkilerini ve sorumluluklarını, adeta ders verir gibi gözler önüne seriyor. (Kitap arkası tanıtıcı yazı)

Bu kitap insani yönümüzü açığa çıkarıyor. Hayatta bir duruşumuz elbette var olmalı da fakat acıma duygusu, merhamet gösterince sanki duruşumuzdan taviz veriyormuşuz gibi algılanıyor aksine bizi daha da insan kılan duygular...Bir de belki hemşire olduğumdan dolayı acıma ve merhamet duygusunu daha yoğun hissediyorum... Kısacası eskiden kalma ama hala o insani değeri bize hissettiren güzel bir kitap bir okuyun derim...


1Film

Nuri Bilge Ceylan- Ahlat Ağacı


Bu filmi vizyonda iken gidip izleme imkanına sahip olmuştum. Film 3 saatlik bir film öyle aksiyonlar, bilim kurgular, romantik aşk hikayeleri falan içermiyor. Sade düz ve durağan ilerleyen bir akış var. İşte zaten bu akış hayatın akışı... Genç bir adam var düşünüyor,okuyor, yazıyor kendince anlatmak istediği şeyler var hepimiz gibi hepimizin bir anlatma kaygısı yok mu sonuçta neyse sonra bu genç adam okulu bitirip eve dönüyor kitabını basmak için para gerekiyor bunun için çabalarken aile ilişkileri geçişte bildiği insanlar ile yüzleşiyor işte film adını Ahlat ağacının şekilsizliği, aykırılığı ile bir özdeşim kurarak almış. Bol bol diyalog izlemeye var mısın al eline çayını kahveni sadece dinle kulak ver bu gerçek yaşama iyi seyirler...Filmi izleyebileceğin site için buraya link bıraktım :)


1Şiir

Rıdvan Yıldız-İnsan Yo(ğ)rulur

Şiir Edebiyatist Dergisi-34. sayıdan


1Dizi

Unorthodox-Netflix



New York'un Yahudi toplumunda doğup büyüyen Esty, evliliğinin ilk yıllarında hamile kalamayınca zorlanır ve Berlin'e kaçar. Esty burada yeni bir özgürlükle tanışır.

Dizi yahudi inanışının sosyal hayata yansımalarını ele almış bu hayatta kendi gibi olamayan bir genç kadının hikayesi bu dizi aslında.. Mini dizi ve 4 bölüm şeklinde her bölüm yaklaşık 1 saat iki günde kolayca bitirilebilir diyebilirim bence bir izleyin...


139 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

3 Göz 3 Kulak

Yazı: Blog2_Post
bottom of page