top of page
Yazarın fotoğrafıSümeyye Sena Güzel

Yoğun Bakım Hemşireliği

Merhaba, şu an benim de çalıştığım birim olan yoğun bakım hemşireliğini sizlerle ele almak istiyorum. Konuyu ele alırken faydalandığım akademik yazıları buraya buraya tıklayarak tam metin haliyle detaylıca inceleyip okuyabilirsiniz.

1)Yoğun bakım ünitesi nasıl bir ortamdır?

Yoğun bakım üniteleri, yaşamı tehdit altında olan bireylere, olabilecek en üst düzeyde yarar sağlamak amacıyla kullanılan çok sayıda yaşam kurtarıcı teknolojik araç gereçlerin bulunduğu, disiplinler arası bir ekip yaklaşımının zorunlu olduğu bakım merkezleri olarak tanımlanmaktadır.

2)Yoğun bakım hemşiresi kimdir?

Yoğun bakım hemşiresi, karmaşık ve yaşamı tehdit edici sorunları olan hastaların tanılamasını yapmak, hastaları sürekli izlemek, kaliteli ve ileri yoğun bakım ve tedavi girişimleri uygulamak, hasta ve yakınları ile terapötik ilişki kurmak, koruyucu, iyileştirici ve rehabilite edici girişimleri uygulamaktan sorumlu sağlık profesyonelidir.

3)Yoğun bakım ortamı bir hemşire tarafından nasıl görünür?

Yaşamı kritik bir hasta grubu var, bir sürü yaşamı destekleyici aletler ile donanmış bir ortam mevcut ve hastanın iyi olabilmesi için farklı meslek gruplarının iş birliği içerisinde çalışması gerekiyor. İşte bu karmaşık ve zor çalışma koşulları olan birimde biz hemşireler en aktif rolü üstlenen meslek gruplarıyız. İşimiz hiçbir zaman kolay olmadı kabul ediyorum ama inanın burada hemşireliğin en profesyonel şekilde gerçekleştiğini görebilirsiniz. Hemşireliği severek okumuş ve bu alanda kendini geliştirmek, tecrübe kazanmak isteyenler kesinlikle yoğun bakımda bir müddet çalışmalılar diyebilirim. Ortamı canlandıralım... Sabah işe geldiniz formalar giyildi, teslimler alındı genel profil yaşlı ve bakıma ihtiyacı olan ya da durumu kritik hastalar karşınızda birçoğu kullandığınız yüksek riskli ilaçlar sayesinde yaşama tutunuyor hazırladığınız her bir doz mg mg'ına doğru olmalı. Aynı zamanda çoğu hasta yüksek donanımlı cihazlara bağlı kullandığınız cihazı bilmeniz gerekiyor. Bir yandan teoride öğrendiğiniz her çeşit bakımı profesyonelce uygulamalısınız ve çözüm odaklı olmalısınız gözünüz sürekli monitörde hastanın vital bulgularında olmalı. Aldığınız kan gazını analiz edebilmeli anlık kritik göstergeleri biliyor olmalısınız ki hastanın durumu son çıkmaza girmeden müdahale edebilesiniz, bence ortamın ciddiyetini bir hemşire gözünden anlattım ve sıra geldi akademik olarak görev yetki ve sorumlukları incelemeye;

4)Görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir?

1. Yoğun bakım hemşiresi hastayı üniteye kabul eder ve hasta-ailesinin üniteye uyumunu sağlar. (Oryantasyon)

2. Verileri uygun tanılama teknikleri kullanarak, sistematik şekilde, sürekli toplanmasını sağlar. (Veri toplama)

3. Veri toplamaya dayalı olarak, hasta ve ailesinin öncelikli ve acil gereksinimlerini saptar, hemşirelik girişimlerini içeren bakım planını belirler. (Çözüm odaklılık)

4. Hemşirelik tanılarını belirlerken, elde ettiği verileri biyolojik, fiziksel, davranışsal bilimlere yönelik temel bilgileri ile analiz eder. (Teorik farkındalık)

5. Bağımlı/bağımsız hemşirelik fonksiyonlarını ve uygun terapötik hemşirelik girişimlerini içeren bakım planını uygular. (Meslek otonomisi)

6. Hemşirelik girişimlerini uygun ve güvenli şekilde kaydeder ve bakımın devamlılığını sağlar.(Hasta yararı ve devamlı hemşirelik süreci)

7. Hasta tanılama bulgularını, hemşirelik girişimlerini ve bunlara yönelik hasta yanıtlarını kayıt eder. (Sonuç analizi)

8. Beklenen bakım hedefleri doğrultusunda hasta bakımının etkinliliğini sürekli ve sistematik şekilde değerlendirir. (Verimliliği değerlendirme)

9. Hastanın genel durumu hakkında ilgili kişilerle iletişim kurar. (Ekip iş birliği)

10. Kalite indikatörlerini belirleme, veri toplama, öncelikleri belirleme, verileri analiz etme ve bakım sonuçlarını iyileştirmeye yönelik öneriler sunma gibi bakım kalitesini geliştirici çalışmalara katılır. (Devamlı kendini geliştirme, güncel kalma)

11. Hasta ve ailesinin bütünlüğüne/haklarına, otonomilerine ve farklılıklarına saygı gösterecek, yargılayıcı ve ayrımcı olmayacak şekilde bakım sağlar. (Eşit yaklaşım)

12. Hasta yararına olan karar ve girişimleri etik ilkeler doğrultusunda belirler.

(Yararlılık, savunuculuk.. rolleri)

a)Hastanın mahremiyeti ve gizliliğini sağlar, sürdürür.

b)Hasta haklarını savunur.

c)Hasta ve ailesi ile ilgili kayıtların gizliliğini sürdürür.

d)Etik karar vermeyi kolaylaştıran kaynakları araştırır ve bunlardan yararlanır.

13. Her yaş grubuna özgü alınması gerekli güvenlik önlemlerini bilir ve çevreyi buna göre düzenler. (Risklere yönelik önleyici yaklaşım)

14. Hemşirelik bakımında gerekli olan asepsi, sterilizasyon ve izolasyon tekniklerine uyar ve uyulmasını sağlar. (Enfeksiyon kurallarına uyan yaklaşım)

15. Hasta bakımını planlama ve sunmada güvenlik, etkinlik ve maliyetle ilgili faktörleri göz önünde bulundurur. (Malzemeyi etkin kullanım)

16. Temel ve ileri yaşam desteği protokollerine uygun acil girişimleri başlatır. (Cpr uygulama)

17. Acil ilaç seti, tıbbi malzeme ve cihazları kullanıma hazır bulundurur. (Hızlı olma)

18. Diğer sağlık profesyonelleri ile beraber hasta vizitine katılır, hastanın tedavi ve bakım planın oluşturulmasına katkıda bulunur. (Ekip yaklaşımı)

19. Tedavi amaçlı girişimler için hastayı hazırlar, işlem sırasında destek olur, işlem sonrasında hastayı izler. Hastanın ilgili tetkik örneklerin uygun şekilde ve en kısa zamanda yerine ulaştırılmasını sağlar. (Genel tetkikleri bilir, işlem hazırlığını ona göre yapar)

20. Hekimin tedaviye ilişkin yazılı direktiflerini 9 doğru ilkesine göre uygular ve rapor eder.

(İlaç bilgisi ve uygulamaya yönelik teori)

21. Non-invaziv monitörizasyon tekniklerini kullanır. (Sıkı gözlem)

22. İnvaziv girişimlerde hekime asiste eder. (Asiste ederken yapılacak işlem farkındalıkları)

23. Hemodinamik parametreleri takip eder ve hesaplar, sonuçları yorumlar, kaydeder ve ilgili sağlık profesyonellerine bildirir. (Kritik değer farkındalıkları)

24. Bası yarası riskini değerlendirir ve önleyici uygulamalar yapar. (Yara bakım teori bilgisi)

25. Hastaya oksijen uygulamasında rol alır. Postural drenaj uygulamalarında rol alır. (Solunuma yönelik işlemler)

26. Aldığı-çıkardığı sıvı takibi, enteral ve total parenteral nutrisyon uygulama ve takibini yapar. (Beslenme ve hemodinamik denge takibi)

27. Kan ve kan ürünlerinin uygulanması ve takibinde rol alır. (Transfüzyona yönelik işlemler)

28. Her yaş grubuna uygun iletişim gereksinimlerini bilir. İletişim tekniklerini ve terminolojisini buna göre kullanır. (İletişim becerisi)

29. Hastayla ilgili bilgileri, bir sonraki vardiyada çalışacak hemşireye vardiya bitiminde sözlü ve yazılı olarak teslim eder. (Kayıt alına alır)

30. Akranlarının, meslektaşlarının ve diğer sağlık görevlilerinin profesyonel gelişimlerine katkıda bulunur. (Mesleki donanımını aktarır)

31. Öğrenci hemşirelerin klinik eğitimleri için öğretici ortamın yaratılmasına katkıda bulunur. (Sahaya katkıda bulunur)

32. Uygulamalarında kanıta dayalı araştırma sonuçlarından yararlanır.

(Bilime katkıda bulunur)

5) NANDA' ya göre , yoğun bakıma yönelik hemşirelik tanıları neler olabilir?

1. Güvenli çevrenin sağlanması ve sürdürülmesi aktivitesi ile ilişkili hemşirelik tanıları; Konforda-Rahatta Değişim: Akut Ağrı / Korunmada Değişim: İnfeksiyon Riski/ Çevre Değiştirme /Taşınma (Relokasyon) Stresi / Konfüzyon

2. İletişim aktivitesi ile ilişkili hemşirelik tanıları; Anksiyete, YBÜ hakkında Bilgi Eksikliği / İletişimde Yetersizlik / Korku / Uyumda Bozulma

3. Solunum aktivitesi ile ilişkili hemşirelik tanıları; Etkisiz Solunum Örüntüsü / Mekanik Ventilatörden Ayrılmaya İşlevsel Olmayan Yanıt

4. Beslenme aktivitesi ile ilişkili hemşirelik tanıları; Beslenmede Değişim: Beden Gereksiniminden Az Beslenme / Sıvı Volüm Eksikliği

5. Boşaltım aktivitesi ile ilişkili hemşirelik tanıları; Üriner Boşaltımda Bozulma / Barsak İnkontinansı / Barsak Boşaltımında Değişim: Konstipasyon

6. Kişisel temizlik ve giyinme aktivitesi ile ilişkili hemşirelik tanıları; Deri Bütünlüğünde Bozulma Riski / Oral Mukoz Membranda Değişim Riski

7. Beden sıcaklığının sağlanması ve sürdürülmesi aktivitesi ile ilişkili hemşirelik tanıları; Beden Isısının Düzenlenmesinde Yetersizlik: Hipertermi / Beden Isısının Düzenlenmesinde Yetersizlik: Hipotermi

8. Hareket aktivitesi ile ilişkili hemşirelik tanısı; Fiziksel Harekette Bozulma

9. Çalışma ve eğlence aktivitesi ile ilişkili hemşirelik tanısı; Boş Zamanlarını Geçirme-Eğlence Aktivitesinde Yetersizlik

10. Cinselliği ifade etme aktivitesi ile ilişkili hemşirelik tanısı; Benlik Kavramında Bozulma: Beden İmgesinde Bozulma

11. Uyku ve dinlenme aktivitesi ile ilişkili hemşirelik tanısı; Uyku Örüntüsünde Bozulmadır.

Unutmamak lazım yoğun bakım zordur ama burada edindiğiniz tecrübeler ve mesleki gelişiminiz size müthiş bir özgüven katacaktır.

Sağlıkla kalın..



1.487 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page