top of page

Hemşirelik Öğrencisinin 10 Maddede Bilmesi Gerekenler

Merhaba çiçeklerim.. Bu yazımın yaralarınıza iyi geleceğini düşünüyorum :)

İşte karşında 10 Madde yapılması gerekenler,

Bu maddeler benim kişisel görüşlerim ve çıkarımlarımdır.

Okuyup son kararı siz verirsiniz çiçeklerim...

10 MADDEDE BİLMESİ GEREKENLER

1) Hemşirelik fakültesinin ilk döneminde olan Anatomi ve Fizyoloji derslerini iyi öğren çünkü 4 yıl boyunca öğreneceğin her bir anabilim dalı dersinde anlatılan hastalıklar ve hemşirelik bakımlarının temelini kavraman için anatomi ve fizyoloji gerekecek. Bu iki temel dersi nasıl daha iyi öğrenirim sorusunun yanıtı ise anatomi dersi için anatomi atlası kullanmak ve görseller üzerinden çalışmak. Fizyoloji dersi için ise diyelim konu endokrin sistem oturup etki ve tepki mekanizmalarını şemalar çizerek üstünden çalışmak konuyu daha da özet yaptığınız için aklınızda daha kalıcı olmayı sağlayacaktır.

2) Staj uygulamalarına çıkmadan önce hissedilen endişe ve korku, heyecan bunlar normal duygulardır. Bu duyguların temelinde bilinmezlik duygusu yatmaktadır. Şimdi çok iyi bildiğin bir yemek tarifini düşün her şeyi detayı ve kuralları ile korkusuz bir şekilde yaparsın aynı şekilde diyelim Cerrahi anabilim dalında staja çıktın cerrahi servisinde olacaksın o zaman ilk gün gözlem günü zaten hemen orada yapılan ameliyatları yatan hasta profilini incele uygulanan ameliyat öncesi ve sonrası prosedürleri tekrar oku ve buna yönelik yaklaşımlara bak ki korkma, atılgan ol ve kendini geliştir.

3) Vize ve Finallere çalışmayı son güne veya son haftalara bırakma her ders için yapılabilecek en iyi şey derste hocayı dikkatli dinlemektir hocaların birçoğu konuyu anlatırken bazı şeylerin üstünde daha çok durur ya da ders esnasında soru sorar.

Mümkünse konuların listesi ve tarihleri ders planında yayınlandığında önden bir göz gezdirebilirsin. Konuyu dinlerken not yaz ve lütfen derste uyuma lütfennn :)

4) Mutlaka Öğrenci Hemşireler Derneğine üye ol. Derneklere üyelik bilincini erkenden oluştur. Mesleki olarak çok fazla meslek üyesine sahip olmamıza rağmen hala birçok noktada olumsuzluklar yaşamaktayız. Bu durumun temelinde ise mesleki derneklere üye sayımızdaki azlık ve üyelerin ise aktif rol almamasıdır. Aktif rol al, mesleki etkinliklere katıl.

5) Asla ve asla hemşirelik okurken birilerine enjeksiyon yapma. Bu konuyu hafife alma. Yapıyorsan da vazgeç. Mesleğimiz gereği birçok riski barındıran işlemleri hastalara uygulamaktayız fakat bunu devletin bize verdiği yetkiler ile güvence altında yapıyoruz. Ama sen gittin daha hemşireliği bitirmeden ünvanını almadan birine enjeksiyon yaptın başına gelebilecek her riski göze aldın demektir. Etik değil bir kere bu yaptığın mesleğimizde en önemli kural önce zarar vermemektir.

6) Hemşirelik bakım planlarına karşı olumsuz yaklaşma. Bakım planı senin mesleğini meslek yapan şeydir. Senin hemşirelik tanıları koyabiliyor olman bakım alanında yetkini gösterir.

Hastadaki ihtiyaçları gözlemlersin ve öncelik sırasına göre NANDA'dan tanılarını sıralarsın ve bu tanıları detaylıca ele alıp hemşirelik bakımını sistematik şekilde planlayıp uygularsın ve her bir tanıyı hastanın dosyasına kayıt edersin. Veee ilerde göreceksin klinikte yatan her hastaya tek tek hastane sisteminden bakım planı formu giriliyor. Yani bakım planı hazırlamak bu meslekte her zaman var olacak bu sebeple bakım planını sev ve iyi öğren nasıl doğru hazırlandığını. İşinin her bir parçası senin de iyi bilmen gereken bir parça unutma.

7) Yüksek lisans ilerde düşün veya düşünme mesleğinde araştırmacı ruhu kaybetme yaptığın uygulanmaları kanıta dayalı şekilde yap klinikte falan hemşire hanımdan gördüm yaptım deme. Yapılan her hemşirelik uygulamasının bir bilimsel dayanağı vardır. Daha hızlı olmak adına uygulaman gereken asepsilerden vazgeçme ya da hastaya hiçbir açıklama yapmadan cansız nesneymiş gibi davranma bence bu çok önemli çünkü o işlemi belki yapamasanız bile insanlara sunduğunuz bilgi herkesin anksiyetesini daha da azaltacaktır.

Hızlı olmak hedefin olmasın kuralına uygun yap ve bilimsel bir temeli olsun yaptığın şeyin.

8) Hemşirelik fakültesini okurken sadece dersler odağında olmayacak tabi ki sen özelsin. Diyelim yapmak isteğin bir hobin var bunu geliştirmeye çalış insan aktif iş hayatına atıldıkça anlıyor ki bazı şeylerin temelden hep seninle ilerlemesi gerekiyormuş. Yani kendini ihmal etme sadece hayatta öğrenci kimliğin yok seni var eden her kimliği içinde barındırıyorsun bu kimliklerin açığa çıkmasına izin ver hata yapabilirsin vazgeçeme yeter ki. 9) İngilizce bil. Kısa ve net oldu gibi :) Gençler dil bilelim lütfen en azından dil öğrenmek için çabalayalım. Hatta mümkünse okul okurken yurt dışına gidebileceğiniz erasmus programlarını takip edin. Dil bilmek size çok şey katacak bilimsel makalelerin çoğu ingilizce okudukça ufkunuz genişleyecek. Yurt dışından korkmayacaksınız.

10) İster yurtta kal ister aile evi ya da ayrı evde ol farketmez nerede olursan ol yemek düzenine uyku düzenine dikkat et. Vücudun seninle yıllar kat edecek ne kadar yoğun olursan ol kendini sağlıksız rutinlere sürükleme. Fizyolojik sağlığın kendine yapabileceğin en önemli yatırım . Psikolojik iyilik halin içinde bol bol olumlu bakmaya çalış, hayatın için çabala, hayatını derinden etkilemeyecek olaylara çok fazla üzülme. Herkese duygularını veya ailevi sorunlarını ya da çocukluk travmalarını hemen açma baş edemeyeceğin şeyler için danışmanlık al. Paranı yönetmeyi öğren imkanın oldukça paranı kendin için kullan.

Aklıma gelen temel maddeler bunlar oldu öğrencilik hayatı için umarım faydalı olmuştur.

Seviliyorsunuz...

Sağlıkla kalın.




4.709 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page