top of page

Hemşire Kimdir?

İlk tanımı kitabi bir şekilde verirsek,hemşirelik “Bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye yardım eden ve hastalık halinde iyileştirme ve rehabilite etmeye katılan bir meslek grubudur.Hemşire ayrıca sağlık ekibinin tedavi edici ve eğitsel planlarını geliştirmeye ve uygulamaya katılır”.

Bu tanımı Uluslararası Hemşirelik Konseyi (ICN:International Counsel of Nursing) yapmıştır.Bu konseyi isterseniz ilerde detaylı bir şekilde inceleyebiliriz.Hemşirelik birçok vatandaşa göre ise doktor yardımcılığıdır.İnsanların çoğu maalesef bizim mesleğimizi profesyonel bir meslek düzeyinde görmüyor doktorun verdiği direktifi uygulayan kişi konumunda görüyor.Bir de meslektaşlarımız gözünden bakarsak hemşirelik,

*yüksek bir özveri isteyen,

*olaylara anlık olarak problem çözme becerisi gerektiren,

*mesleki bilgisini güncel tutulması gereken,

*el beceresi olan,

*cesaretli,

*iletişim becerisi gelişmiş,

kişilerden oluşması gereken bir meslek grubudur ve en temel görevi hastaya bakım vermektir.Bakımı ise mesleğe dair eğitim hayatında gördüğü hemşirelik tanılarına göre uygulayan profesyonel bir meslek grubudur.

Mesleğe mesleği icra eden kişi tarafından bakıldığında tanımlar ne kadar da detaylanıyor değil mi? Çünkü kitabi tanımda iyileştirmeyi sağlayan kişi rolüne bularken hemşireyi,belirtmiyor o kişi de olması gerekenleri..

İşte bu meslek bu denli zor bir meslek,birçok beceri istiyor sizden!

Hemşirelikte modern roller şunlardır,

*Bakım verici rolü

*Eğitici rolü

*Araştırıcı rolü

*Yönetici rolü

*Karar verici rolü

*Savunucu rolü

*İletişim ve koordinatörlük rolü

*Rehabilite edici rolü

*Rahatlatıcı rolü

*Tedavi edici rolü

*Kariyer geliştirici rolü

*Özerk ve sorumluluk sahibi olma rolü

*Danışman rolü

Bu kadar çok ve kapsamlı rolleriniz varken insanlar sizi yardımcı görüyor halbuki siz daha fazlasınız!

Bu sebeple kendimizi daha çok geliştirmeliyiz.Meslekteki güçlü yönlerimizi fark etmeliyiz ve iyi olduğumuz alanlarda uzmanlaşmaya çalışmalıyız.Aynı zamanda meslekte hekime bağımlı,hekimden bağımsız ve yarı bağımlı rollerimizi bilmeliyiz ki mesleki otonomi kavramını daha efektif bir şekilde kullanabilelim. Bir sonraki yazı da hemşirelik rollerini detaylı şekilde inceleyiz,


Sağlıkla kalın..


401 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page