Merhaba,merak edilen konulardan bir diğeri karşınızda..Hemşirelik okuyorum,çalışıyorum veya hemşireliği tercih edeceğim ama hemşirelikte yükselme imkanları nelerdir bilmiyorum..
Konuyu incelemeye başladığımda şunu fark ettim özel,devlet ve üniversite hastanelerinde durum hepsi için farklı bu sebeple ben devlet hastanesinin standardize ettiği yönetim anlayışını size aktarmaya çalışacağım.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Taşra Teşkilatı Çalışma Usül ve Esasları hakkındaki yönergenin madde 18 inde bizim bağlı olduğumuz birimin sorumluluklarından bahseder.
Sağlık bakım hizmetleri (Madde 18/1), sağlık tesisine başvuran hastaların kabulünden ayrılış işlemleri tamamlanana kadar geçen süre içerisinde, müdavi hekimin teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hususlarındaki direktifleri dikkate alınarak hasta ve çalışan hakları, güvenliği ile memnuniyeti ilkeleri çerçevesinde sunulan hizmetler ile hastanın nakli, sosyal destek sağlanması, hizmete erişiminin kolaylaştırılmasını sağlamaya yönelik sunulan hizmetlerin bütünüdür.
Hastane yöneticisi alt basamaklarında,Sağlık bakım hizmetlerine bağlıyız.
Şimdi gelin en alttan en üste hiyerarşiyi öğrenelim..
Hemşirelikte üst düzeyde hemşirelik hizmetleri müdürü/direktörü, orta düzeyde bölüm/ anabilimdalı başhemşireleri ile supervizör hemşireler bulunmaktadır.Alt düzey yönetimde servis sorumlu hemşireler mevcuttur. (Tatar Baykal, Harmancı Seren 2014)
Mezun olup işe başlayınca servis,yoğun bakım,acil,ameliyathane.. fark etmeksizin hepimiz piramidin en altındaki servis hemşiresi içindeyiz.Bizim üstümüzde sorumlu hemşireler var bir sıkıntımız olduğunda sizinle ilgili idari bir durum olduğunda tabi olduğunuz direkt ulaşabileceğiniz kişi sorumlunuzdur. Nöbet listelerinizi o hazırlar servisin ve genel düzenin sorumlusudur. Onun üzerinde geçen bölüm hemşireleri her hastanede olmayabilir fakat konumları süpervizöre ulaşmadan mesela dahiliye servisisiniz dahili anabilimdalından sorumlu hemşire gibi düşünebilirsiniz.Süpervizörler ise daha çok nöbet ve resmi tatil günlerinde servisinizde idari bildirmeniz gereken bir durum olduğunda ulaşabileceğiniz yetkili kişilerdir onlarda hemşirelik hizmetlerine yani başhemşireliğe bağlıdırlar.
2010 yılında çıkan Hemşirelik Yönetmeliği incelendiğinde,
MADDE 9 – (1) Başhemşire olabilmek için hemşirelikte en az lisans eğitimine sahip olmak gerekir. Ancak kurum/kuruluşta, hemşirelikte lisans eğitimine sahip hemşire bulunmaması halinde diğer hemşirelerden de görevlendirme yapılabilir.
Süpervizör hemşire yönetmelikte gözetmen hemşire olarak tanımlanmıştır.
(3) Gözetmen hemşire: Başhemşirenin görevleri normal mesai dışında ve resmi tatil günlerinde gözetmen hemşire tarafından yürütülür. Bu hemşireler meslekte beş yıl deneyimli, lisans mezunu hemşireler arasından başhemşire tarafından seçilir ve görevlendirilir. Ancak, kurum/kuruluşta, hemşirelikte lisans eğitimine sahip hemşire bulunmaması halinde diğer hemşirelerden de görevlendirme yapılabilir.
MADDE 10 – (1) Sorumlu hemşire yatan hasta üniteleri/klinikleri, yoğun bakım üniteleri, ayaktan tanı ve tedavi birimleri, acil, evde bakım gibi alanlarda hemşirelik hizmetlerinin yerine getirilmesinde başhemşireye karşı sorumlu olup, öncelikle ilgili alanda uzman hemşireler, yoksa üç yıl deneyimli ve hemşirelikte lisans mezunları arasından başhemşire tarafından görevlendirilir. Ancak, kurum/kuruluşta, hemşirelikte lisans eğitimine sahip hemşire bulunmaması halinde diğer hemşirelerden de görevlendirme yapılabilir. Sorumlu hemşire görevlendirildiği alanda öncelikle gündüz mesai saatlerinde görev yapar.
Yönetmelikte kimlerin bu konuma gelebileceğinden bahsediliyor.
Süpervizörleri başhemşire seçmektedir.
Başhemşire görev yetki ve sorumlulukları;
a) Hemşirelik hizmetlerinin planlanmasını, yürütülmesini, değerlendirilmesini, geliştirilmesini ve kayıt altına alınmasını sağlar.
b) Hemşirelik hizmetleri organizasyonu doğrultusunda görevli hemşirelerin mevzuata ve meslek ilkelerine uygun olarak görev yapmalarından, hemşirelik hizmetlerinin etkin ve verimli sunumundan sorumludur. İstenmeyen olaylar ve hatalı hemşirelik uygulamalarını önleyici tedbirleri alır, meydana gelen menfi olayların kaydının tutulmasını ve bildirilmesini sağlar.
c) Hemşirelik hizmetlerinde istihdam edilen personeli ilgili birimlere görevlendirir ve göreve uyumunu sağlar. Hizmet birimlerinde görevlendirilecek hemşirelerin sayısını ve niteliğini belirler.
ç) Hemşirelik hizmetleri ile ilgili tüm kayıt sistemlerinin ve Ek-1’deki formların geliştirilmesini ve düzenli olarak kullanılmasını sağlar.
d) Hemşirelerin bilgi ve deneyimlerini göz önünde bulundurarak görev dağılımlarının ve çalışma çizelgelerinin yapılmasını, izlenmesini sağlar ve onaylar. Göreve yeni başlayan hemşireler için uyum eğitimi, görevdeki hemşireler için hizmet içi eğitim programlarının planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesini sağlar.
e) Öğrenci hemşirelerin eğitimi için uygun çalışma ortamını oluşturur, öğretim elemanları ile işbirliği yaparak okul-hastane işbirliğini sağlar.
f) Hemşirelerin mesleki gelişimleri için sürekli eğitimlerini destekler.
g) Hemşirelik hizmetlerinin geliştirilmesi için yapılacak bilimsel araştırma faaliyetlerine destek olur. Hemşirelik hizmetleri bütçesinin planlanmasında yer alır.
h) Hemşirelik hizmetlerine ilişkin stratejik çalışma planlarını yapar ve uygulanmasını sağlar.
ı) Hastane ve sağlık kurumlarının ilgili yöneticileriyle işbirliği yapar.
i) Olağanüstü durumlarda afet planları doğrultusunda ilgili birimlerle işbirliği içinde, acil durum planlamaları yapar, protokol geliştirir ve/veya geliştirilmesini sağlar ve gerekli durumlarda uygulamaya koymak üzere ekibini hazırlar.
j) Komite, konsey, yönetim kurulu toplantılarına üye olarak katılır.
Sorumlu Hemşire görev yetki ve sorumlulukları;
a) Servis/üniteye yeni başlayan hemşirelerin uyumunu sağlar. Hemşirelerinin mesleki gelişimlerinde, hasta bakımında rehberlik ve danışmanlık yapar, iş doyumu ve motivasyonu yükseltici düzenlemeler yapar. Eğitim hemşiresi ile işbirliği yaparak hemşirelerin eğitim gereksinimlerine yönelik önerilerde bulunur. Hizmet içi eğitim programlarına katılır ve ünite/servis hemşirelerinin katılmalarını sağlar.
b) Hastaların tedavi planlarının güvenli bir şekilde uygulanmasını, eczane tarafından kliniğe gönderilen ilaçların güvenli bir şekilde kullanımını ve korunmasını sağlar.
c) Hastanın muayene ve tedavi girişimleri sırasında ilgili hemşirelik işlevlerinin yerine getirilmesini sağlar.
ç) Kurum politikaları doğrultusunda hemşirelerin gelişimi için performans değerlendirmelerini yapar, geri bildirimde bulunur.
d) Kendisine bağlı hemşirelerin özlük işleri ve hakları ile ilgili konularda servis/ünite içinde gerekli düzenlemeleri sağlar.
e) Hemşirelerin çalışma çizelgelerini ve izinlerini düzenler, başhemşirenin onayına sunar.
f) Servis/ünitenin fiziksel yapısı ve donanımı konusunda yönetime önerilerde bulunur.
g) Hastaları bakım gereksinimlerine göre sınıflayarak uygun oda ve yatak ayırımını yapar.
h) İlgili birimlerle koordinasyonu sağlar.
ı) Hasta ile ilgili vizit, kurul ve konseylere katılarak bilgi alışverişinde bulunur.
i) Öğrenci hemşirelerin eğitiminde uygun eğitim ortamını sağlar.
Bir hemşirenin üstleri kimdir ana şablonda görmüş olduk.Bir konuya da açıklık getirmek istiyorum.Bazen bana doktor hemşirenin amiri midir diye sorular geliyor arkadaşlar bizim amirimiz yine bizim meslektaşımızdır yani o da hemşiredir bu sebeple hekim bizim amirimiz değildir.Hekim tedaviden sorumludur.Hemşire bakımdan.İkisi de farklı mesleklerdir herkesin üstü kendi meslek camiyasındandır. Hekim ve hemşire arasında ast-üst ilişkisi yoktur. Aksine hasta için ekip çalışması anlayışı vardır.
Sağlıkla Kalın...
Comments