Merhaba, hemşirelik eğitimi teorinin yanı sıra el becerisi kazanmayı, bol bol gözlem yapmayı ve kritik kararlar verebilmeyi gerektiren teorik ve pratik eğitim öğretimi kapsayan bir süreçtir.
Bu sebeple genelde birçok lisans hemşirelik okulunda daha ilk sınıfta en temel anatomi ve fizyoloji derslerinden sonra ilk yıl ikinci dönemde stajlar başlar. Stajlar hemşirelik eğitiminde çok önemli yer tutarlar. Dahiliye dersi alırsınız stajda dahili birimlerde çalışırsınız ve teoriyi direkt uygulama ile birleştirme imkanınız olur. Üniversite yıllarınız dolu dolu geçer genelde 3 gün teori olur 2 gün ise hep sahada olursunuz. Stajlar mesleğe başlamadan bulunacağınız ortam hakkında size çok iyi fikir verir. Saha ile ilgili birçok sorunu okurken gözlemlersiniz aynı zamanda her ana bilim dalından staja çıkacağınız için mezun olmadan hangi alana daha yatkınsınız hemşireliği hangi birimde daha zevkle ve becerili bir şekilde yapabiliyorsunuz fark edersiniz. Okul bitince iyi olduğunuz alana yönelik yüksek lisans veya sertifika programları düşünerek tek bir alana yönelmeye çalışabilirsiniz. Stajda hangi alanda olursak olalım temel hemşirelik becerileri istenecektir bizden. Hemşirelik bakımsal ve tadavisel işlemler gerektiren beceriler ister bu sebeple temel hemşirelik beceri alanlarını sizler için grupladım;
-Yaşamsal bulguları değerlendirme (ateş, nabız, tansiyon,solunum ölçme gibi)
-Enfeksiyon kontrolü (steril işlem yapma, el yıkama, ekipman giyme)
-Hareket gereksinimi (pozisyon verme,Rom egzersizleri)
-Bireysel hijyen (ağız bakımı, saç bakımı, yüz bakımı, ayak bakımı, vücut banyosu,
alt değişimi, tırnak bakımı..)
-İlaç uygulamaları (ilaç hazırlama, ilaç uygulama yolları)
-İntravenöz uygulamalar (Kan alma, damar yolu açma, sıvı tedavileri)
-Solunum gereksinimi karşılama (Aspirasyon uygulamaları, mekanik vent. desteği, trakeostomi bakımları, nazal ve maske desteği)
-Beslenmeye yönelik uygulamalar (Nazogastrik yolla, Peg ile, Tpn ile)
-Üriner boşaltıma yönelik uygulamalar (cinsiyete göre sonda takımı)
-Bağırsak boşaltımına yönelik uygulamalar (lavman, stoma bakımı)
Gördüğümüz üzere bu beceriler bizim olmazsa olmazlarımız bu sebeple bu alanlarda kendimizi geliştirmek için öncelikle stajlarda atılgan olmalıyız. Atılgan olmak için psikolojik ve zihinsel olarak ön hazırlık gerekir. Örneğin hasta nazogastrik yol ile beslenecek ise öncelikle nazogastrik yol nedir, neden bu yol tercih edilir, hastaya nasıl nazogastrik sonda takılır ve bu yoldan hastaya neler verilir. Mesela ilaç verilir mi? gibi konuyu biliyor olmak yani teori size özgüven katacaktır ardından psikolojik hazırlık diyebiliriz. Psikolojik hazırlık aslında bilinmezlik geçtiğinde büyük ölçüde sağlanıyor fakat işlem yapılırken insan etkilenebilir konu ile ilgili önceden video izlenilebilir. Üst sınıftan birilerine danışılabilir gibi tüm bunlar size bir psikolojik hazırlık sağlayacaktır. Hastanın yanına geldiniz ilk uygulamayı yapmak yerine mutlaka önce sadece gözlemleyin derim kıdemli biri yaparken elbet kolay teknikler de biliyor olacaktır. Ardından kendi bilgi ve donanımınıza güvenin ve uygulamayı deneyin olmadı mı? Olabilir. Hastaya büyük ölçüde zarar vermiş olamazsınız zaten konuyu kırmızı çizgileri ile biliyorsunuz sadece belki hızlı yapılması gereken bir şeydir veya aletsel bir sorun vardır ya da cihazı daha kullanmayı bilmiyorsunuzdur yavaş yavaş hepsi olacaktır. Emin olun el becerisi geliştirmek bu saydıklarımın çoğunu ister tek bir şeyi bilmek yetmez, kapsamlı bir şekilde işleme hakim olmayı gerektirir. Bir konuya daha değinmek lazım günümüz özel şartlarından dolayı üniversitelerin çoğu online eğitime döndü bu sebeple staj imkanı söz konusu değil. Her konuyu sadece teoride öğrenmek hemşirelik eğitimi açısından kabul edilebilir bir durum değil. Öncelikle bu geçici bir süreç bunun farkında olmak ve endişeye mahal vermemek lazım. Online teori derslerinizi dikkatlice dinleyin ve her teori dersinden sonra ingilizce veya türkçe konu ile ilgili video izlemeye çalışın derim size görsel bir zenginlik katacaktır. Hemşirelik ile ilgili uygulama videosu paylaşan internette çok fazla sayfa mevcut bu hesapları takip edebilirsiniz, mutlaka elinizce görseli bol olan uygulama kitaplarından olsun derim. Basamak basamak işlemin yapılışını anlatan hemşirelik uygulama kitapları mevcut hatta bir tane hemen önerebilirim buraya tıklarak satın alabilirsiniz. Umarım başarılı bir hemşirelik eğitim süreci geçirirsiniz bütün güzel dileklerim bizlerle..
Sağlıkla kalın..
Comments