Merhaba, sizlere biraz dernekler üzerine konuşmak istiyorum. Bence çoğu hemşirelik öğrencisi veya hemşire arkadaşım hemşirelik derneklerini tam bilmiyor. Ve maalesef bilinen en meşhur derneklere dahil kimse üye değil.
-Dernek kavramı nedir biliyor muyuz?
-Mesleki derneklerin kuruluş amaçları nelerdir?
-Bir meslekte derneğe neden üye olmak gerekir?
-Hemşirelik dernekleri nelerdir?
Bu soruları dert edinen ve merak eden kişi her kimsen sende bu meslek için bir değersin unutma! Hadi gel biraz bilgilenelim..
Dernek, kişilerin, para kazanma amacı dışında olmak üzere, belirli bir ereği gerçekleştirmek için kurdukları yasal örgüt anlamına gelmektedir bu amaçla bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek gayesiyle oluşturdukları, tüzel kişiliğe sahip kişi topluluğu olmakla birlikte, ahlaka ve kanuna aykırı bir amaçla dernek kurulması yasaklanmıştır. Buraya tıklayarak resmi gazeteden dernek yönetmeliğini okuyabilirsiniz.
Mesleki derneklerin kuruluş amaçları; mesleğin gelişebilmesi için yayın organlarına ihtiyaç vardır bu sebeple meslekteki haklar elde edebilmek, haksızlıklara karşı mücadele edebilmek, birlik ve beraberlik içinde hareket edebilmek, meslekteki alana özgü derneklerle mesleği gerçekleştirenlerin daha donanımlı olmalarını sağlamak, mesleki gün ve haftalarda mesleki faaliyetler planlamak, meslekte çalışanlarla sosyal faaliyetler düzenleyip fikir alışverişleri yaparak geleceğe yönelik planlamalar yapmak için kurulurlar.
Mesleki derneklere üye olmak bana ne katar sorusuna gelirsek, dernekler üyelerine iş bulma konusunda yardımcı olurlar, alanda çalışan başarılı insanlarla bir arada bulunma imkanınız olur, konferanslar veya kurslar düzenlerler, sahaya yönelik güncel yaklaşımlar ve haklar konusunda fikirler verirler, haksızlığa uğradığınızda yasal yollardan size yol göstermeye çalışırlar gibi gibi..
Hemşirelik derneklerini tanıyalım.. Mesleğimizde birçok dernek mevcut hepsine değinemem ama belli başlı derneklerden bahsedebilirim diye düşünüyorum.
-Türk Hemşireler Derneği
Türk Hemşireler Derneği’nin tarihi 1933 yılına dayanmaktadır. Dernek “Türk Hastabakıcılar Cemiyeti” olarak 23.08.1933 yılında gönüllü hemşireler tarafından İstanbul’da kurulmuştur. Bu cemiyet, Cumhuriyet dönemi ile birlikte yaşanan gelişmeler ve örgün hemşirelik eğitimi almış hemşirelerin çabaları ile 3 Temmuz 1943 tarihinde, Türk Hemşireler Derneği adını almıştır. THD hemşirelik mesleğini temsil etmek, topluma güvenli ve nitelikli bakım sunulmasını sağlamak için politikaların oluşturulmasında söz sahibi olmaya çalışıyor. Mesleği geliştirmek, hemşirelerin refahını artırmak, şimdi ve gelecekte toplumun güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevrede yaşamasını sağlamak için meslektaşları ve paydaşları ile işbirliği içinde çalışmaktadır. Hemşireliğe özel bilgi ve uygulamaların, sağlık sisteminin yaşamsal bir bileşeni olarak tanınmasını sağlamak için hemşirelik mesleğinin icrası, yönetimi, eğitimi ve özlük hakları alanında çalışmalarını sürdüren THD, Hemşirelik Yasası ve Yönetmeliğinin Çıkarılmasına liderlik etmiştir. Yıllık üyelik aidatı 60 tldir. Üyelik koşulları sayfalarında yazmaktadır. Detaylı bilgi ve üyelik için buraya.
-Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği
Vehbi Koç Vakfı tarafından yoğun bakım hemşirelerinin eğitim programlarını incelemek amacıyla bir arkadaşıyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderilen Amerikan Hastanesi yoğun bakım hemşirelerinden Ayşe Pişkin Özinci, bu süreçte Amerikan Yoğun Bakım Hemşireleri Derneğinin ( AACCN) çalışmalarına tanık olmuştur. Bu çalışmalardan etkilenen Ayşe Pişkin Özinci Türkiye’ye döndükten sonra yedi arkadaşı ile birlikte yoğun bakım hemşireler derneğinin kuruluş çalışmalarına başlamıştır.
Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği 14 Şubat 1992 yılında İstanbul’da Amerikan Hastanesi çatısı altında, Ayşe Pişkin Özinci’nin liderliğinde Emine Türkmen, Özlem Yazıcı, Berrin Bulut, Birgül Savaş, Hanife Demir, Ferah İnceoğlu tarafından yoğun bakım hemşirelerinin mesleki gelişimine katkıda bulunmak ve desteklemek amacıyla kurulmuştur.
Dernek 2008 yılında Türk ismini almıştır. Türk Yoğun Bakım Hemşireler Derneği kurulduğu tarihten bugüne kadar birçok faaliyette bulunmuş, yoğun bakım hemşireliğinin gelişimine katkı sağlayan çeşitli kongreler ve eğitimler programları düzenlemiştir.
Aktif olarak faaliyetlerde bulunmuş ve bulunmaya devam etmektedir. Dernek ayrıca Avrupa Kritik Bakım Hemşireleri Dernekleri Federasyonunun kurucu üyesidir. Türkiye’deki yoğun bakım hemşireliğinin gelişmesine katkıda bulunmayı temel ilke edinerek; faaliyetlerini dayanışma ve işbirliği içerisinde, mesleki etiğe bağlı kalarak tüm üyelerine eşit fırsatlar sunmaktır. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi, Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği’nin bilimsel ve hakemli bir yayın organdır. Dergide yoğun bakım hemşireliğini, yoğun bakımı ve yoğun bakım hastalarını ilgilendiren bilimsel ve özgün çalışmalar (orijinal araştırma, derleme, olgu sunumu) yayınlanmaktadır. Üyelik ücreti yıllık 30 tldir. Detaylı bilgi ve üyelik için buraya.
- Öğrenci Hemşireler Derneği
Öğrenci Hemşireler Derneği; 2006 yılında Prof. Dr. Meryem Yavuz önderliğinde, ilk dernek başkanıSay ın Hilal Taymaz Ferliler olmak üzere İzmir’de kurulmuş olup, Türkiye’de hemşirelik alanında lisans hemşirelik öğrencilerinin üye olabileceği tek resmi sivil toplum kuruluşudur. Yüksek lisans ve doktora programlarında okuyan hemşirelik öğrencileri de derneğe üye olabilmektedir. 2006-2011 yılları arasında Ege Üniversitesi kapsamlı dernek çalışmaları yapılmış olup 2011 yılı itibari ile farklı üniversitelerde dernek temsilcilerinin belirlenmesiyle çalışmalara Türkiye genelinde devam edilmiştir. 2020 yılı itibariyle 9000’i aşan kayıtlı üyeleri ve 90 Üniversitede Temsilcileri bulunmaktadır. Dernek “Üniversite Temsilcileri ve Türkiye Genelinde merkeze bağlı 5 Komisyon”u ( Eğitim, Kongre ve Konferans Çalışmaları Komisyonu, Tanıtım ve Öğrenci İlişkileri Komisyonu, Basın ve Yayın Yönetimi Komisyonu, Gezi Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Komisyonu, Uluslararası ilişkiler Komisyonu ) ile çalışmalarını ulusal ve uluslararası alanda yapmaktadır. Dernek, kurulduğu günden bugüne başta mesleki bilincin gelişimi olmak üzere; bilimsel ve sosyal platformlarda bir araya gelerek, hemşirelik öğrencilerinde mesleki birlik ve beraberliğin sağlanması için etkinliklerini gerçekleştirmekte, bireyin hemşirelik alanında kişisel ve mesleki gelişimine katkı sağlayarak istendik seviyelere ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Üyelik ücreti 20 tldri.
Detaylı bilgi ve üyelik için buraya.
-Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği (HEMAR-G)
29.02.1996 tarihinde kuruluş başvurusu yapılan ve Nisan 1996’da tüzüğü onaylanarak faaliyete geçen bilimsel nitelikte bir dernektir. Derneğin amacı, hemşireliği, inceleme ve araştırmalara dayalı olarak geliştirmek ve mesleki hakların korunması ve geliştirilmesi için çalışmaktır. HEMAR-G, Türkiye’deki hemşirelerin, güncel gelişmeleri hızlı şekilde izleyebilmelerini, eğitici hemşirelerin çalışmalarını desteklemeyi, güvenilir bilgiler ve yenilikler ortaya koyan araştırma ve yayın sayısını artırmayı, eğitilenlerin kalitesini güçlendirmeyi; bu bağlamda da toplum sağlığını geliştirecek, koruyacak iyileştirecek hemşirelik hizmetlerinin kalitesini güvence altına almayı hedeflemektedir. Üyelik ücreti yıllık 60 tldir.
Detaylı bilgi ve üyelik için buraya.
-Hemşirelikte Liderlik Derneği
2016 yılında Elif Gürsoy kurucu başkan eşliğinde kurulan derneğin amacı hemşirelerin liderlik kapasitelerini arttırmaya yöneliktir. Dernekte öykü yarışması düzenlenmiştir buna ek 2018 yılında sempozyum yapılmıştır kendini daha da geliştireceğine inandığım bu derneğe üyelik 50 tl olup. Üye olmayı düşünmeniz gerek derim. Detaylı bilgi ve üyelik için buraya.
*Bu derneklerimiz dışında diğer alanlara özgü spesifik derneklerimiz mevcuttur.
Üstlerine tıklayarak ilginizi çeken veya merak ettiğiniz derneklere bakabilirsiniz
hepsini linkledim :)
Mesleki derneklerin işlevlerini yerine getirebilmesi. üye sayısına ve dolayısıyla ortam içindeki kuvvetine bağlıdır. Üyesi az olan örgütlerden mesleğe katkı sağlaması beklenemez.
Sağlıkla kalın...
Comments