Merhaba, yüksek lisans yapmayı düşündüğümüzde karşımıza çıkan sorunlardan biri de dil sınavları. Yeterli puan almak dil bilmeyenler için elbette zor oluyor. Dil bilen geçmişte hazırlık okumuş veya bu konuda kendini geliştirmiş insanlar IELTS,TOEFL sınavlarında bile gayet başarılı puanlar alabiliyor. Kısa vadede işe yarayan bir puan elde etmek için Üniversiteler'in kabul ettiği kolay sınavlar var Yds ve Yökdil gibi. Yds sınavı Yökdil'e göre bir tık daha zor diyebiliriz çünkü Yds sınavında akademik alanların hepsinden soru çıkmaktadır. İşte tam burada Yökdil devreye giriyor. Yökdil sınavı 3 alandan oluşuyor bunlar; Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında. Yani alanınız ile ilgili İngilizce kelimeler ağırlıklı çıkıyor. Test tekniği öğrenerek, alanla ilgili kelimeleri ezberleyerek bol bol okuma yaparak bu sınavda başarılı olup yüksek lisans şartlarından birini gerçekleştirebilliriz.
Yökdil hakkında bilmemiz gereken genel bilgiler nelerdir?
*Yökdil sınavı yıl içinde 2-3 defa yapılmaktadır.
*80 soruya 180 dakika verilmektedir.
*Önceden Ankara Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi hazırlamaktaydı
artık Ösym tarafından Yök hazırlamaktadır.
*Yüksek lisans başvurusu için kullanılacak Yökdil puanı 5 yıl geçerlidir.
*Yökdil sınavına giriş için adaylara bir sınırlandırma yoktur.
*130 lira gibi bir sınav ücreti vardır.
*Yökdilde dil seviyesi bulunmamaktadır.
*Kpss A grubu için geçerli değildir.
*Tus için geçerlidir.
*Doçentlik başvurusu için Yökdil kullanılabilir. Minimum baraj 55 puandır. Ve Yökdil sonucu doçentlik için kullanıldığında süre şartı yoktur.
*Yabancı Dil Tazminatı ve KPSS ile Yabancı Dil Seviyesi isteyen memurluk
gibi başvurularda geçerli değildir.
*IELTS,TOEFL,PTE gibi sınavlara denkliği yoktur.
*(Uzman Yökdil sitesinden alınan tabloya göre soru dağılımı aşağıdaki gibidir.)
Sınava hazırlık sürecinden konuşalım birazda...
İmkanı olanların kursa gitmesini kesinlikle tavsiye ederim ama diyelim ki imkan ve vakit yok ne yapacağız o zaman kendinize bir çalışma planı oluşturun ve aşağıdaki tavsiyeleri bir bakabilirsiniz.
Konu dağılımlarına bakarak ilerlemek lazım birazda mesela şöyle bakınca Close test,Cümle tamamlama,Paragraf soruları yadsınamayacak düzeyde çıkmaktadır.Bu soru tiplerinden daha çok alıştırma yapmak adına daha çok soru çözülebilir.Soru çözebilmek için gereken önemli şeylerden biri de mesela sağlıktan giriyorsanız oturup sağlıkla ilgili kelimelere ağırlık vermek olabilir.Çünkü kelime bilmeden soruları anlamak zorlaşacaktır.Test teknikleri insanı bir noktaya götürebilir fazlasını elde etmek için kelime bilgisi olmalı. Kelime ezberi için eş anlamlı kelimeleri gruplandırıp bir kağıda yazarak bol tekrarla öğrenebilirsiniz.Ayrıca telefonlara indirilebilen çok güzel Yökdil kelime uygulamaları mevcut yazmayı sevmeyenler bu uygulamalardan faydalanabilirler. Kelime bilgisi geliştikten sonra yapılabilecek adım bol bol paragraf okumaktır. Paragraf okudukça akıcılık gelişir ve hızlanırsınız. Ve sonlara doğru sık sık deneme çözülmesi lazım öncelikle kesinlikle bir çıkmış denemeleri çözün derim.Çünkü göreceksiniz format aynı ve sordukları kelimeleri tekrar sorabiliyorlar.Çıkmış denemeler bittikten sonra birçok kaynağın denemeleri mevcut onlardan çözülebilir.Bende ortalama bir puana sahibim arttırmam lazım bu sebeple hep birlikte çalışmaya devam..
Sağlıkla kalın...
Comments