Merhaba, kendimizi geliştirmek istiyoruz o kesin. Hangi mesleği yaparsak yapalım farklılıkları görebilmek, değişime yön verebilmek ve alana yönelik çözüm önerileri bulabilmek için konu ile ilgili bilimsel yazılara veya araştırma sonuçlarına ihtiyaç duymaktayız bu sebeple nasıl araştırma yapacağız bilmeliyiz.
Hadi gelin literatür taraması nasıl sistematik şekilde yapılır öğrenelim.
Literatür kelime anlamı, TDK' ya göre edebiyat kelimesi ile eş değerdir. Herhangi bir bilim dalında yazılmış olan yazıların tümünü içerir. Literatür taramak için anahtar kelime girme bilgisi, yabancı dil, araştırmada formasyon ve deneyim gibi özelliklerin kişide olması araştırma yapmayı kolaylaştıracaktır. Sizin için sorun olan belki de çözüm getirmek istediğiniz bir konuyu belirlediniz ve konu ile ilgili araştırmaları taramak istiyorsunuz;
Araştırmaya Hazırlık
Araştırmacının araştırmayı nerede yapacağını bilmesi de önemlidir çünkü normalde kullandığımız gibi Google da arama yapmayacağız. Öncelikle üniversiteye kayıtlıysak şunu bilmeliyiz üniversiteler veri tabanlarına para ödüyorlar ve öğrenciye kampüs dışı erişim imkanı ile ücretsiz şekilde veri tabanına ulaşım imkanı sağlıyorlar. Yapmamız gereken kütüphaneye kayıt olmak ve kampüs dışı erişim imkanını kullanmak, birçok veri tabanına ulaşmak. Eğer öğrenci değilseniz yapacaklarınız açık erişim olan veri tabanları ya da ücretli üyelikler.
Veri Tabanları buraya tıklayıp birçok veri tabanında hangi alanla ilgili literatür var bilgi edinebilirsiniz.
Anahtar Kelime
Doğru anahtar kelime girmek araştırma yapmak için ilk adımdır. Konu ile ilgili anahtar kelimeleri ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Tıbbi Konu Başlıklar (MeSH) den taratarak detaylı bir şekilde aramanız gereken kelimeleri belirleyebilirsiniz. Birden fazla kelime yazılacaksa arama motorlarına bu kelimeler çift tırnak içinde yazılmalıdır. Bu şekilde daha az ve en alakalı sonuçlara ulaşılır. And ve or kelimelerini kullanarak da aramamızı istediğimiz ölçüde genişletip daraltabiliriz.
Literatür Okuması
Derlemeyi, tezi, araştırma yazısını ya da bildiriyi okumaya başladık artık nasıl ilerleyelim?
*Yeni çalışmalardan eski çalışmalara doğru gitmek daha mantıklı olacaktır.
*Öncelikle çalışmanın özet kısmını bir inceleyebilirsiniz.
*İçindekiler kısmındaki konu başlıkları incelenebilir.
*Bir yandan okumak ama not almak aynı zamanda bunu nerden okumuştum diye unutabilirsiniz çok doğal bir durum çünkü.
Bir bilimsel yazıyı okurken kendimize şu soruları sormalıyız...
-Çalışmayı başlatan problem nedir?
-Araştırmacının kullandığı yöntem, ortaya konulan problemi cevaplandırmaya uyarlanmış mı?
-Çalışmanın yöntemi hassas şekilde tanımlanmış mı?
-Bulgular kısmı mantıklı,açık ve uyumlu biçimde anlatılmış mı?
-Bulgular ve tartışma kısmı konu hakkındaki bilgilerini geliştiriyor mu?
Bilimsel bakış açısı bir şeyi üstün körü okumak yerine bu şekilde sorular sorarak ilerlemektir. Bilimsel okuma becerisi böylelikle kazanılabilir.
İyi okumalar diliyorum...
Sağlıkla kalın...
Kommentare