Merhaba, hemşirelik sağlık hizmetleri içeren profesyonel bir meslek grubudur. Hemşireler topumda çeşitli gurupları etkileyip yönlendirirler. Buraya tıklayarak faydalandığım makaleyi daha detaylı okuyabilirsiniz. Araştırmalarca fark edilmiştir ki liderlik davranışı sergileyen hemşire daha etkili hemşirelik hizmeti sunabilmektedir. Bir mesleğin geleceğe taşınmasında liderler ve yöneticiler önemli konumlardadır. Bu sebeple meslekte lider hemşirelerin varlığı mesleğimizin daha üst noktalara gelmesinde katkı sağlayacaktır.
Hadi gelin hemşirelikte liderlik olgusunu inceleyelim..
Yöneticilik ve liderlik kelimeleri anlamı sıklıkla karıştırılır. Fakat ikisi de farklı anlamları içermektedir. Yöneticilik, 'belirli amaçlara ulaşmak için, eldeki kaynakları verimli ve etkin kullanabilecek kararlar alma/uygulama sanatı ve bilimidir.'(Genç,2005) şeklinde tanımlanmıştır.
Liderlik, 'bir grup insanı belirli amaçlar etrafında toplayabilme ve bu amaçlar doğrultusunda harekete geçirebilme bilgi ve yeteneklerinin toplamıdır.' (Bayram,2013) şeklinde tanımlanmıştır.
Yani yöneticilik bir meslektir ve kurumların varlığı ile ortaya çıkmıştır. Ama liderlik bir davranış biçimidir. Lider insanlar toplulukları etkiler ve yönlendirirler. İnsanlara ilham verirler.
Yönetici hemşire, iyi bir hizmet amacıyla hemşirelik uygulamalarını planlarlar, örgütler, yönetir, koordine eder ve denetlerden sorumludur. Ayrıca, meslektaşlarını etkileyerek motive eder, örgütün faaliyetlerine yön verir, amaç ve hedeflere ulaştırmaya çalışır. Yönetici hemşirenin başarılı olması bildiği bilgilere ek olarak liderlik özellikleri olmasına da bağlıdır. İyi bir yönetici taraf tutmamalıdır, kararsız olmamalıdır, korku ve etkilerin altında kalmamalıdır. Planlı ve koordineli çalışmalıdır. Bakın özellikle şimdi bahsedeceğim durum çoğu yöneticimizde meslek anlayışı içerisinde yok. Bir yönetici yönettiği personelin görüşlerine önem vermelidir ve yeni fikirlere açık olmalıdır. İşi bilen insanı desteklemeli ve personelini kendini geliştirmesi için imkanlar sunmalıdır. Yani hemşireler sadece hasta bakımından sorumlu değillerdir yönetimlerinden de sorumludurlar. Hemşirelik'te liderlik konusu 1980'lerde ortaya çıkmıştır. Fakat mesleğimiz hep şefkat gösteren, yara bakımı yapan ve annelik rolüne bürünmüş şekilde geleneksel olarak algılandığı için, ekip lideri hekim olarak görüldüğü için, mesleki rol karmaşaları olduğu için ve maalesef ki sahada hemşirelik mesleğini daha çok kadın mesleği olarak görülüp, ataerkil bir anlayışa sahip olunduğundan yönetim kadına layık görülmemiş ve kadın desteklenmemiştir ve bu liderlik ve yönetici anlayış bizim mesleğimizde gelişememiştir.
---Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Mahler bir konuşmasında (1985), "Hemşireler, bir güç olarak bir araya gelebilseler, değişim için büyük bir enerji kaynağı olabilirler "şeklindeki ifadeleriyle hemşireler için örgütlenme ve değişimin önemini vurgulamıştır.(Serinkan, C. İpekçi, İ. (2005))
---İyi bir lider olabilmek için bunlardan kaçınmak gerekir;
Grensing–Pophal, etkili bir lider olmak için aşağıdaki tuzaklardan kaçınılması gerektiğini vurgulamıştır; (Duygulu, S. Kublay, G. (2008))
1) Ayrıntılara takılmak 2)Sevgi beklemek 3)Kurallara odaklanmak 4)Personeli bilgilendirememek 5)Her şeyi yapmaya kalkışmak.
Lider hemşire; atılgan, kendine güvenen, lider kişiler oluşmasına izin veren, iletişimi iyi, zaman yönetimi olan elindeki imkanları etkin kullanabilen kişidir.
Görüldüğü üzere sağlık bakım hizmetleri için yöneticilik ve liderliğin önemi büyüktür.
Lider hemşireler olabilmek temennisiyle..
Sağlıkla kalın..
Comments