top of page
Yazarın fotoğrafıSümeyye Sena Güzel

Akademik Kadroya Nasıl Geçilir?

Merhaba, yeni yazının konusu akademik kadrolar.. Çok merak edilen bir soruyu bu yazı ile yanıtlandıracağımızı düşünüyorum. Yüksek lisans düşünen, Yök'ün sınavlarına girmeye başlamış olan, yüksek lisans yapan ve tez yazan hatta doktoraya geçmiş insanlar mevcut.

Bu kadar emeğin, uykusuzluğun, akıp giden yılların bir karşılığı akademide açılan akademik kadrolar olarak çıkıyor. Saha'dan ayrı farklı bir dünya akademi gerçekten yaptığınız mesleğin bütün olması gerekenleriyle aydınlandığı bir alan sürekli okuduğunuz, yazdığınız, yurt dışına gittiğiniz, kitaplar çıkardığınız bir hayat.. Bu yazdıklarımı yapmaktan hoşlanmayanların ise akademide olamamaları gerektiğini düşünenlerdenim. Benimsemediğiniz mesleği anlatamazsınız o mesleğe bir bilimsellik katamazsınız. Söylemlerim bittiğine göre gelin konunun detayına inelim..

-Araştırma Görevliliği

Diyelim ki yüksek lisans ya da doktora yapmaktasınız devletin öğrenmeye devam eden insanlar için kendi hayatlarını da idame ettirebilmeleri için açmış olduğu geçici kadrolardan biri olan araştırma görevliliği kadrosu çıkıyor karşımıza temel amaç kişi kendini okurken finanse de edebilsin. Bu kadro geçici yani yüksek lisans bitince 6 ay içinde doktora kabul almazsanız ya da doktoranız bitince Dr Öğretim Üyesi kadrosu bulamazsanız kendinize araştırma görevliliği kadro hakkınız da sona eriyor ve okuldan atılıyorsunuz.

-Araştırma görevlisi kadrosuna nasıl başvurulur?

Bu kadro için en az 55 Ales puanı ve en az 50 Yds-Yökdil buna ek lisansüstü ortalama puanına bakılarak başvuru gerçekleştirebiliyorsunuz. Başvuru yaptığınız üniversite duyurularında liste yayınlıyor şu kişiler sınava ve mülakata gelsin deniliyor ve bilim sınavı, mülakattan da bir yüzdelik değerlendirmeyle asıl ve yedek kişi açıklanıyor bu şekilde kabul alıyorsunuz.

-Dr Öğretim Üyesi

Bu kadroya başvurabilmek için doktoranızı bitirmiş olmanız gerekiyor. Genelde şu konuda çalışmış olmak gibi kadrolar açılıyor ve kadroya geçiyorsunuz.

-Öğretim Görevlisi

Bu kadro devamlı eğitim vermeyi gereken bir kadro ve bu kadro için genelde istenen şartlar şunlar; yüksek lisansı bitirmiş olmak ya da doktora yapıyor olmak ve en az 2-5 yıl saha deneyimi gibi şartlar bekleniyor. Bu kadrodan ilerlemenin yolu doktoraya da başlayıp bitirip Dr Öğretim Üyesi kadrosuna kabul alarak yine Doçent ve Profesör'lük yolunda ilerleyebilirsiniz. Bu kadronun temel amacı bilimsel çalışma yapmayı bilen aynı zamanda, saha da deneyim kazanmış insanların öğrendiği bilgiyi geleceğin meslektaşlarına aktarması.

-Doçent ve Profesör kavramı

Doçent olmak için çalıştığınız üniversiteye bir dosya sunuyorsunuz ve o zamana kadar yapmış olduğunuz yayınlar, çalışmalar değerlendiriliyor bir puan üzerinden ve puanı elde edenler Doçent oluyor sonrasında en az 3 yıl sonra yeni bir dosya hazırlayarak Profesör'lük için başvuruyorsunuz süreç bu şeklide işliyor.

Evettttt şimdi bu kavramların neler olduğunu bu kadrolara geçişin nasıl olduğunu öğrendik.

Sizde bu işe girişmek için bir web sitesinden ilanları buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Son olarak aktarmak istediğim şey ise geçici kadro olan 50 D şartlarını detaylıca okumanızı istemem bu yazıyı okuyarak araştırma görevliliğindeki geçici kadronun şartlarını bileceksiniz.

Buraya tıklayarak 50dkadro yazısını bir okuyun derim.

Sevgiler...






6.961 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page